Dit moet je weten over het vaccin tegen hepatitis B

0

Ga je binnenkort een verre reis maken? Dan bestaat er een kans dat het vaccin tegen hepatitis B aanbevolen wordt of zelfs verplicht is. Deze aanbevelingen en/of verplichtingen zijn er niet voor niets, dus je doet er goed aan om je hierover te laten informeren. Een goede eerste stap hierbij is het lezen van dit artikel, waarin beschreven wordt wat hepatitis B is, op welke manier het vaccin hiertegen bescherming biedt en wanneer je het beste een vaccin tegen hepatitis B kunt halen. Lees je mee?

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een leverontsteking die ontstaat door besmetting met het virus Hepatitis B. Het virus is besmettelijk en kan van mens tot mens worden overgedragen door middel van bloed, lichaamsvocht waar bloed in zit, van moeder op kind en door seksueel contact. Niet iedereen ervaart klachten bij besmetting met het Hepatitis B virus, maar het virus kan wel leiden tot ernstige klachten. Symptomen na besmetting met het virus zijn, onder meer, jeuk, pijn in je buik, vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust, donkergekleurde urine en meer. In sommige gevallen kan de ziekte hepatitis B zelfs chronisch worden, wat kan leiden tot leverkanker. In Nederland komt Hepatitis B niet zoveel voor als in niet-westerse landen.

Hoe kan ik besmetting met het hepatitis B virus voorkomen?

Wil je jezelf beschermen tegen het hepatitis B virus? Dan is het belangrijk dat je veilig seks hebt door gebruik te maken van een condoom en door direct contact met (besmet) bloed te vermijden. Ook kun je een hepatitis B vaccinatie nemen om je tegen het virus te beschermen. Deze vaccinatie bestaat uit drie prikken. Heb je alledrie de prikken tegen het virus gehad? Dan ben je voor de rest van je leven beschermd tegen het virus. Het vaccin slaat echter niet bij iedereen even goed aan. Daarom wordt er soms door middel van een bloedafname gekeken of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd. Dit wordt met name veel gedaan voor mensen die in de zorg (gaan) werken.

Wanneer neem je het vaccin tegen hepatitis B?

Ga je een hepatitis B vaccin nemen op beschermd te kunnen reizen? Dan is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat er tussen de drie prikken bepaalde tussenpozen aangehouden moeten worden. Daarom moet je minimaal zeven maanden voordat je vertrekt de eerste prik halen. Lukt het niet om zeven maanden voor vertrek drie prikken te halen? Dan kun je ook twee prikken voor en één prik na de reis halen, maar ben je wel minder goed beschermd. 

Geef een reactie